Faydalı Linkler

Bu bölümde mezenformasyonla mücadele, bir bilim habercisi gibi düşünme, bilimle ilgili etik soruları yanıtlama gibi konularda faydalı kılavuzlar bulacaksınız. 

The Debunking Handbook, 2020: Daha fazla yayılması riskini ortadan kaldıracak şekilde, mezenformasyonun etkili bir şekilde ele alınmasına ve çürütülmesine yönelik kısa ve net bir kılavuz.

The Conspiracy Theory Handbook, 2020: Bu kaynakta gerçek komplolar ile komplo teorileri arasındaki fark açıklanıyor, bu teorilerin nasıl tespit edilip tanınacağı anlatılıyor, komplocu düşüncenin özellikleri ayrıntılarıyla inceleniyor ve bu teorilerle mücadele için öneriler sunuluyor. 

Misinformation Review: The Harvard Kennedy School Misinformation Review hakemli, akademik yayının yeni bir biçimidir. Mezenformasyon konusunda uzman bilim insanları ve akademisyenler tarafından üretilip hızlıca gözden geçirilen açık erişim lisansı altında yayımlanan içerikler, mezenformasyonun gerçek dünya etkilerini vurgulamaya yöneliktir.

Pseudoscience – The Conspiracy Against Science: Bu kitap durum çalışmaları, analizler ve kişisel hikâyeler üzerinden sahte bilimi çeşitli açılardan inceliyor ve sahte bilimin nasıl fark edileceğini, neden bu kadar yaygın kabul gördüğünü ve gerçek bilimi nasıl savunacağımızı gösteriyor.

Şüphecinin El Kitabı – Bilgi Çağında Gerçeği Bulmak: Bu kitap, bilimsel şüphecilik konusunda ve bilimle ilgili içeriklerde doğru ile sahteyi, gerçek ile zırvayı birbirinden ayırmada iyi bir kılavuz.

Safsatalar: Bu kitapta gündelik hayatta en sık başvurulan 40 hatalı akıl yürütme tek tek tanıtılıyor, tahlil ediliyor ve hangi insani zayıflıklarımızla ilişkili olduğu gösteriliyor. Bu safsatalar karşısında başvurulabilecek stratejiler için de bir reçete sunuluyor.

Bu bölümde gazetecilik/yazarlık becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olacak kaynaklar, bilim hikâyelerini aktarmanıza yardımcı olacak pratik araçlar, uluslararası bilim gazetecileri/yazarları birlikleri ve bunların periyodik buluşmaları hakkında bilgi bulacaksınız.

The Open Notebook (TON): Bilim gazetecileri için başvurulacak bir kaynak olan TON yazı ve yazar merkezli bir veri tabanı, bilim gazetecilerinin nasıl haber yaptıklarını ve çarpıcı hikâyeleri nasıl yazdıklarını anlatan röportajlar, bilim gazetecileri için tavsiyeler ve bilim gazeteciliği topluluklarıyla ilgili bilgiler içerir. TONun ayrıca bu alana adım atmak isteyenlere destek sunan kariyer bursları da bulunmaktadır.

KSJ Journalism Resources: MIT Üniversitesinin Knight Science Journalism programı, bilim editörlüğü ve doğruluk kontrolüne odaklanan atölye çalışmaları ve kılavuzlar, yeni başlayan gazeteciler için web tabanlı kaynak derlemeleri, KSJnin medya analizi ve eleştiri blogu The Tracker’dan arşiv gönderileri de dahil olmak üzere bir dizi içerik sunmaktadır. Ücretsiz olarak indirilip dağıtılabilen The KSJ Science Editing Handbook, bilim gazeteciliğindeki editörlük faaliyetleri için iyi bir rehberdir.

SciLine: Dünyanın en geniş disiplinler arası bilim topluluğu olan American Association for the Advancement of Science (AAAS) tarafından desteklenen bu web sitesi, bilim gazetecilerinin  çalıştıkları konu üzerinde uzman üye bilim insanlarıyla dar bir zaman aralığında bağlantı kurmalarına yardımcı olmaktadır. Bilimsel içeriği yüksek ve kanıtlara dayalı bilim haberciliğinin gelişmesi için çaba sarf eden SciLine, ilgili gazetecilerin bilimdeki en son gelişmeleri takip etmelerine yardımcı olmak için bilgilendirici metinler ve eğitim etkinlikleri sunmaktadır.

***

The European Federation for Science Journalism: 2019 yılında Fransa, İngiltere, İtalya, İsviçre, Almanya, Rusya ve Hollandadaki ulusal bilim gazetecileri/yazarları birlikleri tarafından kurulmuştur.

World Federation of Science Journalists: 2002 yılında Brezilya’da düzenlenen 3. Dünya Bilim Gazetecileri Konferansında kurulmuştur. ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, İsviçre gibi önde gelen bilim ülkelerindekiler dahil olmak üzere 60’ın üzerinde ulusal bilim gazetecileri/yazarları birliği bu federasyona üyedir. 

World Conference of Science Journalists: WFSJ tarafından her yıl farklı bir ülkede iki yılda bir düzenlenen etkinliktir. Dünyanın en büyük bilim gazeteciliği etkinliği kabul edilen bu etkinliğe yaklaşık 1.200 gazetecinin yanı sıra bilim insanları ve iletişimcileri katılmaktadır.

Science Writers Annual Conference: ABD’de yılda bir The National Association of Science Writers (NASW) and The Council for the Advancement of Science Writing tarafından düzenlenmektedir.

Inclusive Science Communications Symposium: Rhode Island Üniversitesi, Metcalf Enstitüsü tarafından iki yılda bir düzenlenen sempozyumda, bilim iletişiminin her biçiminde kapsayıcılığı, eşitliği ve kesişimselliği öncelik haline getirmek amacıyla farklı disiplinler ve sektörlerde çalışan uzmanlar, araştırmacılar, eğitimciler ve fon sağlayan kuruluşlar uluslararası düzeyde bir araya gelmektedir.

Biennial PCST Conference: The Network for the Public Communication of Science and Technology (PCST Network) tarafından iki yılda bir düzenlenen konferanslar, bilim iletişimi alanında sayıları giderek artan uygulayıcılar, eğitimciler ve araştırmacılar için küresel bir buluşma yeri işlevi görmektedir.

Bu bölümde bilim iletişimi alanındaki lisans ve lisansüstü programlar ile kursların dünya çapında, görsel olarak haritalandırılmış, kategori bazlı filtreleme imkânı ve ülke-şehir bazlı arama imkânı sunan veri tabanını bulacaksınız.  

 PCST and GlobalSCAPE Mapping Project

Bu bölümde, bilim okuryazarlığı, halkın bilim algısı, erişilebilir ve kapsayıcı bilim iletişimine ilişkin etkileyici bazı çalışmalar ve araştırmalar bulacaksınız.

Science Literacy: Concepts, Contexts, and Consequences, 2016

Salvaging Science Literacy, 2011

Outside the Pipeline: Reimagining Science Education for Non-scientists, 2013

Scientific Literacy: Another Look at Its Historical and Contemporary Meanings and its Relationship to Science Education Reform, 2000

Scientific Literacy: A Conceptual Overview, 2000

The Myth of Science Literacy, 1995

Scientific Literacy: A Conceptual and Empirical Review, 1983

The Measurement of Civic Scientific Literacy, 1998

***

Science Literacy and the Public Understanding of Science, 1975

The Public Understanding of Science, 1989

Public understanding of science: from contents to processes, 1988

***

Science Communication Demands a Critical Approach That Centers Inclusion, Equity, and Intersectionality

The State of Inclusive Science Communication: A Landscape Study

Feeling Left Out: Underserved Audiences in Science Communication

Socially inclusive science communication

Beyond the Choir? The Need to Understand Multiple Publics for Science

Culture and Identity-Protective Cognition: Explaining the White Male Effect, 2007

Reimagining publics and (non) participation: Exploring exclusion from science communication through the experiences of low-income, minority ethnic groups, 2018

The cultural side of science communication, 2014

Finding Pathways to More Equitable and Meaningful Public-Scientist Partnerships, 2016

Moving Toward Inclusion: Participant Responses to the Inclusive SciComm Symposium

Broadening Perspectives on Broadening Participation: Professional Learning Tools for More Expansive and Equitable Science Communication

Science for All? Practical Recommendations on Reaching Underserved Audiences

Using Data Sonification to Overcome Science Literacy, Numeracy, and Visualization Barriers in Science Communication

Bu bölümde bilim yazarlığına adım atmak isteyenler ve yolun başında olanlar için ödüllü bilim gazetecileri ve meslek birlikleri tarafından yazılmış kitapları bulacaksınız. 

A Field Guide for Science Writers: The Official Guide of the National Association of Science Writers

The Science Writer’s Handbook: Everything You Need to Know to Pitch, Publish, and Prosper in the Digital Age

The Science Writers’ Essay Handbook

The Craft of Science Writing